Dated to Modern Kitchen Transformation

This 80’s style house had a small cloakroom and utility adjoined to the main kitchen. Having worked for the client before they had the confidence to let us explore options of how to best use their existing space with a freedom to remove and later openings and walls as we saw fit. The results speak for themselves.

BEFORE

DESIGN

We took out all of the internal walls to create a blank canvas and re-built the spaces to give a larger utility area now incorporating an additional sink , a small larder/ pantry and a remodel to create a funky new cloakroom.  We closed off the door going into the kitchen, reduced the wall between the dining area and the kitchen to give improved access to the new seating area. 

The arch from the living area to the dining area was squared off.  In the cloakroom, we excavated the soil and re-routed it to move the basin and WC from one wall to the other and using some feature stud-work; created concealed cisterns; useful ledges; a large mirror to make the room feel visually bigger and some creative lighting with a dropped bulkhead.  The larder was formed and the boiler was relocated to the garage from the utility freeing up space for a long wall storage run, as well as now fitting a washing machine and tumbler into the space, moving it inside from the garage. No more getting wet on rainy days!

AFTER

The kitchen kept a similar layout to the original design but included 2 tone cabinetry, sleek floor tiling and a seamless corian worksurface.  We added features like longline drawers for maximum storage, integrated bins and appliances, a breakfast bar to sit four and an integrated bluetooth audio system.  Provision was made for a television in the breakfast bar area; there were hints of anthracite then through the splash-backs and feature panel radiators that tied through with the new carpeted areas in the adjoining diner and lounge area. As a finishing touch we created a glass table top for their dining table to reduce its size slightly but keep the solid stone base that they loved.